Yurtdışında Staj ve Çalışma
Genel Bilgiler
Uluslararası staj programlarını aranje eden okul ve
kurumların, bu programlar sayesinde öğrencilerine vermeyi
hedefledikleri hizmetlerin en temel amacı,öğrencilerin iş ortamında
dil yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve faydalı bir
yurtdışı deneyimi elde etmelerini sağlamaktır.
İş bulma sürecinde her geçen gün daha fazla rekabetin yaşandığı
günümüz iş dünyasında; mezuniyet öncesi ve yurtdışında edinilmiş
iş deneyimlerinin önemi de günden güne artmaktadır. Öğrencilerin mezuniyet öncesi kazanmış oldukları deneyimler günümüz iş dünyasında bir eleminasyon yöntemi olarak kullanılmakta ve her geçen gün bu kriterlere yenileri eklenmektedir.
İş bulma sürecindeki değişen ve büyüyen bu rekabet ortamı öğrencileri etkilediği kadar firmaların insan kaynakları departmanlarını da etkilemekte ve kalifiye iş gücünün tanımını yapmak İnsan kaynakları uzmanları açısından her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Bu nedenle firmalar kendi bünyelerinde performanslarını değerlendirme sansı buldukları çalışanlarını iş alma konusunda çok daha istekli davranmaktadırlar.
Bu sebeple, önceleri sadece geçici, sezonluk ve maliyetsiz iş gücü olarak görülen stajyerlere firmaların bakış acıları her geçen gün değişmekte ve stajyerler daha uzun dönemde ve kalıcı iş imkanları için potansiyel adaylar olarak görülmektedirler. Bu da gerek kısa dönem, gerekse uzun dönem yurtdışı staj imkanı yakalamak isteyen uluslararası öğrenciler için bu tarz staj imkanlarını daha da avantajlı bir hale getirmektedir.
Yurtdışında staj ve çalışmanın en büyük avantajlarından biri de iş ortamında dil yeteneklerinizin tahmin edeceğinizden çok daha etkili ve hızlı bir şekilde gelişecek olmasıdır. Dil bilimciler tarafından dil yeteneklerinin gelişimindeki en etkili yollardan biri olarak kabul edilen
“İş Ortamında İngilizce Öğrenme Tekniği“ etkisini üç önemli unsura borçludur.
-
Şirket içi ve dışı yazışmalarda kullanılan dilin eğitim seviyesi yüksek kalitede, resmi ve dilbilgisi kurallarına uygun standartlarda olması,
-
Şirket içi ve dışında gerçekleşen konuşmalarda hızlı ve akıcı bir dilin kullanılıyor olması,
-
Dil eğitiminiz sırasında özel iş kolları için hazırlanmış spesifik sözlüklerde gördüğünüz kelimelerin ve cümle kalıplarının günlük iş hayatınızda iletişim kurabilmek için sıklıkla kullandığınız kelime ve kalıplar olması.
Staj Tipleri
Birçok farklı ülkede birçok farklı ismi ve kategorisi olmasına karşılık, yurtdışındaki dil eğitiminin bir parçası olan stajları, Maaşlı Staj (paid internship) ve maaşsız staj (unpaid professional internship) olarak iki kategoride incelemek mümkündür. 4 hafta ila 36 hafta arasında değişebilen uzunluklarda olabilen staj programlarının suresini belirleyen en önemli unsur, staj programı öncesinde aldığınız dil eğitiminizin uzunluğudur. Dil eğitiminizin suresi en az staj yaptığınız sure kadar ya da daha fazla olmalıdır.İki staj tipinde de, öğrenciler kendileri için iş bulunmasını dil eğitimi aldıkları okul veya kurumdan talep edebilecekleri gibi, kendi aranjmanlarını kendilerinin yapmalarına fırsat veren self-placement seçeneğini de tercih edebilirler.
Maaşlı Staj
Bu staj tipinde öğrencilere, İngilizce kurslarının ardından başladıkları staj programlarında ücret ödenmektedir. Genelde asgari ücrete tekabül eden bu ödemeler sayesinde öğrenciler, yurtdışında çalıştıkları dönemlere ait masrafları karşılama fırsatı bulabilmektedirler. Genellikle otel ve turizm sektöründe, kafe ve eğlence merkezlerinde kalifikasyon gerektirmeyen iş gücüne ihtiyaç duyulan alanlarda çalışan öğrenciler bu staj programları sayesinde dil yeteneklerini iş ortamında geliştirme fırsatı bulurken aynı zamanda geçimlerini karşılayacak ücreti kazanarak daha az masraflı bir yurtdışı deneyimi elde etme şansı bulabilmektedirler.
Maaşsız (Profosyonel) Staj
Bu staj tipinde ise öğrenciler çalıştıkları firmalardan ücret almamaktadırlar. Maaşlı staj tipinden farklı olarak maaşsız (profesyonel) staj tipine konu olan iş aranjmanları birçok profesyonel sektörü kapsamakta ve öğrenciler ofis ortamında profesyonel bir iş koluna ait bir ortamda çalışma fırsatı bulabilmektedirler. Bu iş alanlarındaki yerleri ve ofis için sorumlulukları öğrencilerin staj öncesi eğitim ve iş deneyimleriyle doğru orantılıdır.
Adım Adım Yurtdışında Staj
Dil Okulu Seçimi
Yurtdışında staj aranjmanınızda size yardım edecek olan ve staj öncesindeki dil eğitiminiz için tercih ettiğiniz okul ve kurumların seçimi titizlikle yapılmalıdır.
Kaliteli dil eğitimi veren bir okulun ya da kurumun staj aranjmanlarını yapan departmanı yanlış ve isabetsiz aranjmanlar yapabileceği gibi, staj aranjmanlarında oldukça başarılı ve aktif olan bir departmana sahip okulun eğitim kalitesi de çok düşük olabilir. Yurtdışında staj deneyimi dil eğitimini takip eden bir süreç olduğu için, öğrenciler her iki alanda da kaliteyi aramak mecburiyetindedirler.
Staj aranjmanınızı yapmasını arzu ettiğiniz okul ya da kurumun, staj aranjmanı için şart koştuğu iş deneyimi, eğitim ve dil yeterlilik seviyesi hakkında kapsamlı bilgi edinmeniz büyük önem taşımaktadır.
Staj aranje eden departmanların, daha evvel sizin kalifikasyon ve eğitim düzeyinizdeki stajyer adayları için yapmış oldukları aranjmanı biliyor olmanız, yurtdışında bir stajdan neler beklemeniz gerektiğini anlamanız noktasında size yardımcı olacaktır.
Bütün staj programları belirli bir dil yeterlilik seviyesine ihtiyaç duyduğu ve spesifik başlangıç tarihlerinde başladığı için, siz dil eğitiminize başlamadan dil seviyenizin resmi olarak gitmeyi arzu ettiğiniz okul ve kurumlar tarafından belirlenebiliyor olması büyük önem taşımaktadır. Online test ve telefon üzerinden mülakat gibi yöntemlere resmi kurunuz daha siz Türkiye’deyken belirlenmeli ve başka bir test alma mecburiyetinde bırakılmadan tüm eğitim ve staj planlarınız bu kur üzerine inşa edilmelidir.
Staj başlangıç tarihleri dil programları başlangıç tarihleri gibi esnek olmayabileceği için, staj yapmayı istediğiniz sektörle alakalı başlangıç tarihlerini kesin olarak biliyor olmanız size doğru planlar yapma fırsatı verecektir. Dil eğitiminiz suresince başarısız bir dönem geçirme ve kur tekrarı ihtimaline karsı planınızı esnek yapmanız, beklenmedik sürprizleri ve gecikmeleri önlemenizi imkan tanıyacaktır.
Dil Eğitimi ve Staj Programı Planının Hazırlanması
Gerek vize ve çalışma izni alma sürecindeki etkisi, gerekse planlanmadığı takdirde yurtdışı deneyiminizi tatsız ama masraflı bir yatırıma dönüştürebilecek olması sebebiyle hazırlanması gereken bir plandır. Bu planın hazırlanmasında ki süreçler ise aşağıdaki gibidir.
-
Online Dil Seviye Testi
Dil eğitimi almayı planladığınız okulun resmi dil seviye tespit sınavını online olarak ya da EDUPORT ofislerinde alabiliyor olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.
-
Telefon Üzerinden Mülakat
Resmi dil seviye tespit sınavından sonra, okul veya kurumların akademik departmanları, sizinle telefon üzerinden mülakat yapması için bir öğretim görevlisi tayin ederek, siz Türkiye’deyken resmi olarak kurunuzu belirleme yoluna gidecektir. Bu resmi kur seviyesine göre, arzu ettiğiniz dil eğitimi suresini de hesaba katarak sizin için bir plan çıkartacaklar ve ne kadar bir sure içerisinde staj programına başlamanız için gereken dil yeterlilik seviyesine geleceginizi belirleyeceklerdir. Bu plan aynı zamanda vize ve çalışma izni alma şansınızı da önemli derecede artıracaktır.
-
Ön Mülakat
Eğitim ve staj programı planınız hazırlandıktan sonra, staj aranjmanını gerçekleştirecek olan departman ya siz Türkiye’deyken ya da dil eğitimi aldığınız destinasyona varışınızın ardından sizinle bir ön mülakat yaparak alternatifleriniz ve yapılması gerekenler konusunda size bilgi verecektir.
EDUPORT öğrencilerinin ücretsiz olarak yararlandığı özel servislerden olan özgeçmiş ve kapak yazılarının hazırlanması, iş görüşmelerine hazırlık gibi konularda danışmanlarımız size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacaktır.
Özgeçmişin Hazırlanması
Staj aranjmanlarında yapılan en büyük hatalardan biride, staj için hazırlanan özgeçmiş taslakları ve içerikleri üzerinde yeteri kadar zaman harcanmaması ve özen gösterilmemesidir. Yurtdışında staj yapmak isteyen öğrencilerin staj yaptıkları firmanın büyüklüğü ve kalitesi her ne kadar öğrencilerin sahip oldukları iş deneyimleri ve aldıkları eğitim seviyeleriyle doğru orantılı olsa da, hatalı ve özensiz düzenlenmiş bir öz geçmiş staja kabul sansınızı oldukça düşürecektir.
Öğrencilerin yurtdışında stajlardan en büyük beklentisi muhakkak ki İngilizcelerini iş ortamında geliştirmek ve faydalı bir yurtdışı deneyimi edinmektir. Fakat yurtdışında ki firmalar stajyerlerini daha uzun vadeli yatırımlar olarak görmektedirler. Staj gibi düşük ya da hiç maliyeti olmayan bir yolla stajyerlerinin iş ortamındaki performanslarını analiz etmek imkanı bulan İnsan kaynakları departmanları esasında stajyerlerini ileride açılacak ya da hali hazırda açık olan pozisyonlar için düşünmekte ve gerek öncesiyle gerek sonrasıyla kabul edecekleri stajyerlerini tam zamanlı çalışanları olarak kabul etmektedirler.
Bu sebepledir ki, özgeçmişlerinizi tam zamanlı (full-time) ve sürekli olan bir iş başvurusu için hazırlamanız, gerek kısa dönemli staj planlarınız üzerinde, gerekse uzun dönemli göçmenlik fırsatlarını da beraberinde getiren staj planlarınız üzerinde olumlu etkide bulunacaktır.
Staj için özgeçmiş neleri içermeli ?
Staj için özel düzenlenmesi gereken özgeçmişler sahip olduğunuz kişisel yeteneklerinize, edindiğiniz profesyonel ve sosyal deneyimlere ve aldığınız eğitimlere net ve açık bir şekilde yer vermeli ve bu yazılı dokuman kişiliğinize en uygun fotoğrafı da İnsan kaynakları uzmanlarının kafasında oluşturabilecek nitelikte olmalıdır.
Kuzey Amerika’da résumé Avrupa’da ise CV (Curriculum Vitae) olarak adlandırılan özgeçmişler taslak ve içerik olarak farklılık göstermektedir. Staj başvurusu yaptığınız ülke Kuzey Amerika’da ise özgeçmişinizin résumé formatına ve içeriğine uygun şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Aynı şekilde Avrupa’da staj imkanı arayan öğrencilerin de özgeçmişleri Curriculum Vitae (CV) standarlarında ve içeriğinde olmalıdır.
Gerek résumélerde gerekse CV lerde olması gereken en genel bilgiler ise;
-
İletişim Bilgileri: Adres, telefon, e-posta, skype gibi iletişim bilgileri
-
Kişisel Bilgiler: Yeteneklerinizin, edindiğiniz deneyim ve aldığınız eğitimlerin özet seklinde düzenlendiği özgeçmiş bölümlerinden biridir. Résumélerde fazla rastlanmayan bir kısım olmasına rağmen kişisel profiller, CV’ler için önemli ve gerekli bir bilgi olarak kabul edilmektedir
-
Kariyer Hedefleri Kısmı: Özgeçmişinizin bu kısmında, yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve aldığınız eğitimler sayesinde başarılı olacağınızı düşündüğünüz staj pozisyonu açık ve net bir şekilde belirtmeli ve amaçlar kısmının özgeçmişinizde yer alan bütün bilgilerin etkili bir özeti olduğundan emin olmalısınız.
-
Eğitim Bilgileri: Mezuniyetleriniz, aldığınız sertifika ve diplomalar, katıldığınız sektörler alakalı kurslar ve seminerler vb. bilgilerin yer aldığı kısım.
-
Yeteneklerle Alakalı Ek Bilgi: İkinci ya da üçüncü yabancı dil, bilgisayar kullanımı vb.
-
Diğer Başarılar: Elde ettiğiniz akademik, sportif ya da profesyonel başarıların yer aldığı bölüm.Is Deneyimleriniz: Edinmiş olduğunuz, tam-zamanlı, yarı-zamanlı, geçici ya da gönüllü iş deneyimlerinizi kronolojik bir düzende listelediğiniz kısım.
-
Kişisel Ek Bilgiler: Doğum tarihiniz, uyruğunuz gibi spesifik bilgiler özgeçmişlerde genelde yer almayan bilgiler olmasına rağmen, ihtiyaç duyulduğunda da kullanılmasında hiçbir sakınca olmayan bilgilerdir. Eğer İrlanda’da Türkiye ile halı ticareti yapan ithalatçı bir firmada bir staj pozisyonuna başvuruyorsanız, uyruğunuzun Türk olduğunun bilinmesinin size avantaj sağlama ihtimali çok yüksek olacağından, özgeçmişinizde de belirtilmesinde fayda vardır.
-
Hobileriniz ve İlgi Alanlarınız: Résumélerde kesinlikle yer almayan bu bölüm CV lerde sıkça kullanılmaktadır. Özellikle insan ilişkilerinin ön plana çıktığı spesifik iş kollarında, hobileriniz ve ilgi alanlarınızın İnsan kaynakları departmanları tarafından bilinmesi ve başvurduğunuz iş koluyla uyum sağlaması, kabul şansınızı artıracaktır.
“Yapılan istatistiklere göre Amerika Birleşik Devletleri’nde ortalama olarak bir insan kaynakları departmanının bir özgeçmişe ayırabildiği toplam sure 3 saniye ile sinirli. Bu 3 saniye içerisinde özgeçmişinizin İnsan kaynakları uzmanı tarafindan zaman ayırmaya değer bulunması için özgeçmişinizin etkili, kısa ve titiz hazırlanmış olduğundan emin olmanız gerekmektedir.”
Staj başvuruları için hazırlanan özgeçmişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar;
• Özgeçmişinizde yer alan yetenek, deneyim ve eğitimlerin, başvuru yaptığınız firmaya ve staj pozisyonuna uygun olan değerler olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Ancak bu sayede İnsan kaynakları uzmanı özgeçmişinize bakarak, firma ve staj pozisyonu için uygun değerlere sahip olduğunuz kanaatine sahip olabilir.
• Staj başvurusu yaptığınız sektör, firma ve pozisyona olan ilginizi özgeçmişinizde çok açık şekilde belirtmeniz ve özgeçmişinizdeki bir bölümle bu ilginizi desteklemeniz gerekmektedir. Eğer yurtdışı menşeli bir firmada müşteri temsilciliği staj pozisyonuna başvuruyorsanız, Lösemili Çocuklar Vakfı gibi kar amacı gutmeyen bir sosyal kurum bünyesinde telefonla bağış toplama görevi sırasında edinmiş olduğunuz deneyim, başvurduğunuz pozisyon için ideal bir aday olduğunuz kanaatini oluşturacaktır.
• Kısa ya da uzun dönemli olsun, bir firma için bir stajyerde olması gereken en önemli özellik grup çalışmasına uyum sağlayabilecek disiplinde ve kapasitede olması ve zaman yönetimini grup içi çalışmalarda çok iyi kullanabiliyor olmasıdır. O nedenledir ki, özgeçmişiniz ya kayda değer akademik ya da profesyonel grup çalışmalarınıza ait bilgileri içermeli, ya da grup çalışmasına uygun olduğunuz kanaatini oluşturmalıdır. Profosyenel olarak bir kurek takiminda sporculuk yaptıysanız, bu İnsan kaynakları uzmanına size ait iki önemli özellik hakkında bilgi edinme şansı verecektir. Birincisi, bu spor dalının doğasına ait uyum, tempo ve disipline sahip olduğunuz düşüncesi, ikincisi ise takım çalışmasının hayatınızın bir parçası olduğu kanaati. Hobileriniz ve ilgi alanlarınız kısmındaki bu küçük bilgi bile, takım için uyum özelliğinizi ispatlama noktasında önemli etkide bulunabilir.
• İnsan kaynakları uzmanlarının özgeçmişinizden çıkartmak istediği bir önemli sonuç da, kabul edildiğiniz staj programının bitiminin ardından, edinmiş olduğunuz staj deneyiminin profesyonel iş hayatındaki kariyerinize katkıda bulunup bulunmayacağıdır. Staj pozisyonu için en uygun aday siz bile olsanız, eğer stajınızın uzun sureli kariyer hedeflerinize katkısını özgeçmişinizde açıklama zorluğu çekmişseniz, programa kabul sansınız azalacaktır.
Kapak Yazısının Hazırlanması
Özgeçmişiniz kısa ve özet bilgilere yer veriyor olmak zorunda olduğundan, sahip olduğunuz yetenek, edindiğiniz deneyim ve aldığınız eğitimlerin sizi neden staj yapmak istediğiniz sektör, firma ve pozisyon için güçlü bir aday yapıyor olduğunu anlatma noktasında başka bir dokumana ihtiyaç duyulacağı bir gerçektir. Bazı İnsan kaynakları departmanları önce özgeçmişleri inceleyip daha sonra kapak yazılarını incelerken, bazı departmanlar ise önce kapak yazılarını inceleyip daha sonra öz geçmişleri incelemeyi tercih etmektedir. Bu nedenledir ki, kapak yazıları da özgeçmişler gibi staj kabulünüz üzerinde önemli etkisi olacak olan bir dokumandir.
Kapak yazısında olması gereken başlıca bilgiler ise;
• Kapak yazısı başvurulan pozisyonun gereklilikleri ve staj imkanı sağlayan firmanın ihtiyaçlarına göre hazırlanmalıdır.
• Başvurduğunuz staj pozisyonuna neden uygun olduğunuz kapak yazısında açıkça belirtilmelidirKapak yazıların en fazla bir sayfa uzunluğunda ve kaliteli kağıda basılmış olmalıdır. (CV’ler için A4, résuméler için A5)
• Başvurduğunuz pozisyonla kendinize ve şirkete katabileceklerinizin altı titizlikle çizilmelidir.
• Kapak yazısını oluşturan paragrafların kısa tutulmasına ve birbiriyle çelişki içermemesine dikkat edilmelidir.
İş Arama (Self-placement yapan öğrenciler için)
Self-placement’ı tercih eden öğrenciler (kendi iş aranjmanlarını kendileri yaratan öğrenciler) için iş arama süreci muhakkak ki daha stresli ve zor olacaktır. Self-placement’ı tercih eden öğrenciler, diğer staj öğrencileri gibi minimum staj sureleri kadar ya da daha fazla İngilizce eğitimi almak zorundadırlar. Self-placement yolunu seçerek seçeneklerini artırmayı hedefleyen öğrencilerin iş arama sürecinde dikkat etmeleri gereken şeyler ise;
Plan yapın
Is arama süreci uzun bir süreç olabileceğinden, gün içerisinde iş aramaya ne kadar sure ayıracağınızı bilmeniz ve planlarınızı buna göre yapmanız faydalı olacaktır.
Kendi işinizi kendiniz yaratın
Yayınlanmış staj imkanları dışında da, sektörel olarak ilgi duyduğunuz firmalarla direkt bağlantıya geçerek onlara teklif götürebilir ve esasında düşünülmemiş bir staj pozisyonunun açılmasını sağlayabilirsiniz.
1 dakikalık kişilik reklamınızı hazırlayın
Sahip olduğunuz yetenekleri, edindiğiniz deneyimleri ve aldığınız eğitimleri 1 dakikalık kişisel bir reklam formatında (yazılı ve sözel özeti şeklinde hazırlanmış) hazırlamanızın iş arama sürecinde size büyük faydası olacaktır.
Online kaynakları en etkili şekilde kullanın
Online olarak iş aramadan önce uluslararası kuruluşlar (linkedin, indeed, jobsearch, vb.) nezdinde olan hesaplarınızı, özgeçmişinize uygun güncellediğinizden emin olun.
Facebook, twitter gibi sosyal medya paylaşım sitelerinde yer alan kişisel hesaplarınızdaki profil bilgilerinizin ve paylaşımlarınızın da kötü bir intiba bırakmayacak şekilde güncellemesini sağlamanız oldukça önemlidir.
Anahtar kelimelere özen gösterin
Anahtar kelimeler, işvereninizin online yapılan başvurularda bahsi geçen staj pozisyonu için özgeçmişinizde görmeyi arzu ettiği kelimeler anlamına gelmektedir. Eğer işvereniniz pozisyon için özel bir bilgisayar programı bilgisine ihtiyaç duyuyorsa, o programın ismini bir anahtar kelime olarak kullanarak gelen birçok özgeçmiş içinden, o programın isminin geçtiği özgeçmişleri ayırt etme şansını yakalayabilmektedir.
Başvurunuzu takip edin
Özgeçmişinizi gönderdikten sonra, ölçülü bir şekilde ısrarcı olmanız, işe kabul sürecinizde etkili yöntemlerden biridir. Telefon ve e-mail yoluyla başvuru yaptığınız firmanın İnsan kaynakları departmanıyla görüşebilir, özgeçmişinizin ellerine geçtiğinden emin olabilirsiniz.
Tertipli olun
İş arama sürecinde tertipli ve organize olmak, sağlıklı bir iş arama sürecinin olmazsa olmaz kurallarından biridir. Yaptığınız bütün başvurulara ait ayrıntıları saklayınız (başvuru tarihi, başvuru yapılan firma, yetkili kişisi, başvurulan pozisyon, vb.)
Gösterdiğiniz kişisel referanslarınızı kontrol edin
İş arama sürecine başladıktan sonra, özgeçmişinizde referans olarak gösterdiğiniz kişilere iş arama sürecinde olduğunuzu ve referans kontrolü için kendileriyle firmalar tarafından temas kurulabileceğini hatırlatmanız önemlidir.
İş Görüşmesi (Hazırlık ve Mülakat Aşaması)
Her ne kadar deneyimli olunursa olunsun, iş görüşmeleri her zaman stresli ve yorucu görüşmelerdir. Fakat iş görüşmelerinde karşılaşacaklarınızla ilgili bilginizin edinmeniz ve size sorulacak olan sorulara vermeniz gereken yanıtlara görüşme öncesinde hazırlamanız, bu stresi sizin lehinize çevirici bir etki yapacaktır.
Staj için yapılan iş görüşmelerinin tam-zamanlı bir iş görüşmesinden hiçbir farkı olmadığından, kendinizi “stajyerleri çok fazla yormazlar “ psikolojisinden kesinlikle çıkarmalısınız. Mülakat öncesi firma ve firmanın faaliyet alanı hakkında edinebildiğiniz kadar bilgi edinmeli ve staja konu olan pozisyon için firmanın sizden beklentileri hakkında da kapsamlı olarak bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Mülakatın nerde ve ne zaman gerçekleşeceğine ait bilgileri doğru anladığınızdan emin olmanız ve mülakatınıza en az 20 dakika kala, mülakatın yapılacağı yerde hazır olmanız gerekmektedir. Elektronik bir ortamda yapılacaksa mülakat, elektronik sistemlerin çalıştığından ve çıkabilecek sorunların telafisi için yeterli zamanınızın olduğundan emin olmak için bu surenin daha da öne çekilmesinde fayda olacaktır. Herhangi bir gecikme kotu bir izlenim bırakacağından, azami ölçüde gecikmeye sebebiyet verecek nedenleri ortadan kaldırmanız büyük önem taşımaktadır. Mülakatınızı yapan kişinin isim ve soy ismini bildiğinizden emin olmalı ve hitap şeklinizi mülakatınız öncesinde belirlemeniz gerekmektedir.
Mülakatınız başlamadan önce, işverenin elinde size ait olan özgeçmiş, kapak yazısı gibi belgelerin bir kopyasının da sizin önünüzde de bulunması çok önemlidir. Ayrıca verimli bir mülakat için not alma ihtiyacı duyma ihtimalinize karşı, yanınızda kalem ve not defteri bulundurmanızın da büyük faydası olacaktır.
Her mülakatın yapısı ve uzunluğu, başvurulan pozisyona, başvuran sayısına ve sizinle mülakatı yapacak olan İnsan kaynakları departmanına göre farklılık gösterebilmektedir. Mülakat sırasında bazı özel testler şart koşulabileceği gibi, bazı yeteneklerinizi görmek noktasında da insan kaynakları departmanının talepleri olabilir. Ama genel olarak mülakatlarda sorulması artık klasik bir hal almış soruları genel olarak aşağıdaki gibi listelemek mümkündür.
-
Neden firmamız için çalışmayı arzu ediyorsunuz ?
-
Özellikle neden bu spesifik pozisyon için başvuruda bulundunuz ?
-
Bu pozisyona nasıl bir katkı sağlayacağınıza inanıyorsunuz ?
-
10 sene sonra kendinizi nerde göruyorsunuz ?
Yukardaki sorulara hazırlandığınız sürece mülakatınızın büyük bir kısmına konu olacak olan soru-cevap bölümünü başarıyla atlatmanız zor olmayacaktır. Bu sorular dışında da gelecek olan sorular genelde bu 4 sorunun farklı versiyonları şekilde karşınıza çıkacaktır.
Mülakatınız sırasında ses tonu ve akıcı konuşma kadar vücut dilinizde önemli bir rol oynayacaktır.
Başarılı bir mülakat için dikkat edilmesi gereken vücut dili tekniklerinden en önemlileri ise;
Göz Kontağı: Bilimsel bir araştırmaya göre 4 saniyeden daha fazla göz kontağı kurabilme kendine özgüvenin en büyük göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Mülakatınız sırasındaki göz kontağı ise kendine öz güveni gösterecek kadar uzun olmalı fakat mülakatı gerçekleştiren kişiyle samimiyet kurmaya çalışmadığınızı da gösterecek kadar kısa tutulmalıdır.
Sıkı ve arkadaşça tokalaşma: İyi bir izlenim uyandırma noktasında önemli bir adımdır. Kabalığın göstergesi olabilecek kadar sert olmaması gerektiği kadar, zayıf karakterli ve samimiyetsizliğin göstergesi olarak da çok yumuşak ve etkisiz olmamalıdır.
Çene Pozisyonu: Gerek fiziksel olarak gerekse psikolojik olarak çenenizin kalkık olduğunda emin olun. Kendine güvenin ifadesi olan çenenin kalkık olması, mülakatınız sırasında pozitif bir izlenim yaratacaktır.
Avuç içlerinin görünür olması: Avuç içlerinizin görünebilir olduğundan emin olun, zira bu açık fikirli ve samimi olduğunuzun göstergesidir.
Parmak Uçları: Parmak uçlarınızın birbirine değiyor olduğu el hareketlerini tercih ediniz. Bu otoriter yönünüzün geliştiğinin bir göstergesidir.
Mülakatınız suresince yukarıdaki vücut dili teknikleri uygulamaya özen gösterdiğiniz kadar, aşağıdaki vücut dili hareketlerine de uzak durmanızda fayda olacaktır.
-
Kollarınızı düğümlemeniz içine kapanık olduğunuzun,
-
Ayaklarınızı vurmanız, aşağıya bakmanız, kambur durmanız canınızın sıkıldığının,
-
Birbirine yapışık ayak bilekleri, sürekli kımıldamak, saçıyla oynamak, tırnaklarını kemirmek gibi davranışlar stresli olduğunuzun,
-
Aşırı enerjik ve dik yürüme, elleri başın etrafında kavuşturma aşırı güven (olumsuz manada) ve kabalığın,
-
Ellerini beline atmak, parmakla göstermek, masayı yumruklamak, gibi davranışlar asabiyetin,
-
Gözlerinizi ya da burnunuzu ovuşturmak ise kuşkucu ve ikilemde kalmışlığın göstergesi olacaktır.
Mülakatınızın sonunda insan kaynakları uzmanı herhangi bir sorunuzun olup olmadığını soracaktır. Mülakat boyunca cevabi verilmemiş ve cevabini merak ettiğiniz anlamlı soruları sormanız, staj pozisyonuna duyduğunuz ilgiyi destekleyici bir rol oynayacak ve olumlu bir etki bırakacaktır. Sorulardan birisi ise yaptığınız iş görüşmesinin sonucuna ait haberi kendilerinden ne zaman alacağınız olmalıdır.
Yurtdışında staj çok riskli ve pahalı bir karardır. Bu kararı vermeden EduPort danışmanlarıyla iletişime geçmeniz, hem seçeneklerinizi artırmanıza yardımcı olacak, hemde riskli bir yatırım olan yurtdışında stajı sizin için avantajlı bir yatırıma dönüşmesini sağlayacaktır.
Aşağıdaki bilgi talep formunu doldurup bize gönderdiğiniz taktirde, danışmanlarımız talebinize uygun çözümlerle size dönüş yapmaktan memnuniyet duyacaklardır.